ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δευ - Παρ: Κατόπιν Ραντεβού
Κλείστε ραντεβού
Image Alt

Νόσος του Crohn

Νόσος του Crohn

Τι είναι η Νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn είναι χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάζει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται στο τελευταίο μέρος του λεπτού εντέρου, στον ειλεό. Η νόσος Crohn επηρεάζει όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου. Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρχουν υγιή τμήματα εντέρου μεταξύ των τμημάτων που έχουν προσβληθεί (τμηματική εντερίτιδα). Η νόσος επηρεάζει με φλεγμονή και έλκη, τα τοιχώματα του εντέρου προκαλώντας πόνο της κοιλιάς και διάρροια στον ασθενή. Είναι επίσης χαρακτηριστικό της νόσου, ότι ο ασθενής χάνει βάρος, δεν έχει όρεξη για φαγητό, ενώ η απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, είναι μειωμένη.

Νόσος του Crohn: Συχνότητα εμφάνισης

Γενικά, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να νοσήσουν από τη Νόσο Crohn. Ωστόσο, φαίνεται πως νέοι άνθρωποι μεταξύ 16 και 35 ετών, παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Επίσης, η νόσος αυτή, δεν φαίνεται να κάνει φυλετικές διακρίσεις, αφού επηρεάζει σε ανάλογα ποσοστά τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο φύλο.

Έχει παρατηρηθεί ότι περίπου το 20% των ανθρώπων που παρουσιάζουν την πάθηση, έχουν κάποιο συγγενή με κάποια χρόνια φλεγμονώδη νόσο.

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια ασθένεια που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Είναι δηλαδή πιθανό, ένας ασθενής να είναι εντελώς καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ξαφνικά να παρουσιάζει υποτροπή και συμπτώματα. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πότε θα υποτροπιάσει η ασθένεια. Υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν ελάχιστα επεισόδια σε όλη τους την ζωή, ενώ κάποιοι άλλοι, ευτυχώς λίγοι, έχουν συνέχεια συμπτώματα.

Ποια αίτια πυροδοτούν την εμφάνιση της Νόσου του Crohn;

Όσον αφορά στα αίτια της νόσου του Crohn, παραμένουν ασαφή. Η πλειοψηφία των ερευνών καταδεικνύει ως υπαίτιες φλεγμονώδεις, ανοσολογικές ή και βακτηριακές αιτίες.

Όπως και σε κάθε αυτοάνοσο νόσημα, έτσι και εδώ, το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτίθεται στα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, και συγκεκριμένα σε εκείνα που απαρτίζουν τον πεπτικό σωλήνα.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η κληρονομικότητα φαίνεται να είναι ένας ακόμα παράγοντας εκδήλωσης της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Νόσου του Crohn;

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, ιδιαίτερα στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, διάρροια και απώλεια βάρους. Οι ασθενείς με ενεργό νόσο Crohn, συχνά νιώθουν πολύ κουρασμένοι και σε εξάρσεις της νόσου να έχουν και πυρετό. Η αναιμία που συχνά παρουσιάζουν, συμβάλει στην κούραση.

Μία μικρή μερίδα ασθενών με νόσο του Crohn υποφέρει από τις λεγόμενες εξωεντερικές εκδηλώσεις της νόσου, δηλαδή επεισόδια ή φλεγμονές που επηρεάζουν τα μάτια, το δέρμα, το στόμα, τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη.

Συνοπτικά, τα συμπτώματα της Νόσου του Crohn, είναι:

 • Κοιλιακό άλγος & κράμπες
 • Διάρροια
 • Απώλεια βάρους
 • Κόπωση
 • Ναυτία και έμετος
 • Πυρετός
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Στοματικές πληγές
 • Μειωμένη όρεξη
 • Φλεγμονές στο δέρμα, στα μάτια και στις αρθρώσεις
 • Καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά
 • Καθυστερημένη σεξουαλική ωρίμανση
 • Λιθίαση (Πέτρες στα νεφρά)

Πως μπορεί να διαγνωσθεί η Νόσος του Crohn;

Η διάγνωση της νόσου Crohn γίνεται κυρίως με κολονοσκόπηση (αν το πρόβλημα είναι στο παχύ έντερο ή στον τελικό ειλεό), ή με ειδική απεικόνιση του λεπτού εντέρου με μαγνητική τομογραφία (μαγνητική εντερογραφία) αν πάσχει το λεπτό έντερο. Με την κολονοσκόπηση, ο γιατρός μπορεί να κάνει παράλληλα και βιοψία. Με τον τρόπο αυτό, αφαιρείται ιστός από την περιοχή, προκειμένου να σταλεί στον παθολογοανατόμο, ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Είναι πιθανό, η νόσος Crohn να ανιχνευθεί και με απλές αιματολογικές εξετάσεις, όταν υπάρχουν και άλλες ενδείξεις της νόσου, όπως φλεγμονές, διάρροια, κοιλιακό άλγος και αναιμία.

Νόσος του Crohn & Διατροφή

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη νόσος επηρεάζει το πεπτικό σύστημα, κρίνεται απαραίτητο να ακολουθεί ο ασθενής μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές στις οποίες να οφείλεται η έξαρση των συμπτωμάτων, υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους, όπως:

 • Γιαούρτι
 • τυρί
 • γάλα αμυγδάλου
 • αυγά
 • πουλερικά
 • λιπαρά ψάρια
 • φρούτα και λαχανικά
 • αβοκάντο
 • μαγειρεμένα καρότα
 • πατάτες

Προσδόκιμο ζωής

Όταν τα συμπτώματα της νόσου του Crohn γίνονται από νωρίς αντιληπτά και λαμβάνεται η κατάλληλη θεραπεία, το προσδόκιμο ζωής (επιβίωσης) δεν διαφέρει από το φυσιολογικό. Ωστόσο, είναι σημαντική η συχνή και συστηματική παρακολούθηση του ασθενούς.

Ποια είναι η κατάλληλη Θεραπεία για την αντιμετώπιση της Νόσου Crohn;

Δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο Crohn.

Είναι ωστόσο δυνατός ο ικανοποιητικός έλεγχος της νόσου με φαρμακευτικούς κυρίως παράγοντες. Υπάρχει μια ποικιλία φαρμακευτικών ουσιών που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στην οξεία φάση της νόσου.

Επίσης, με την λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, είναι εφικτό να παρατείνονται τα διαστήματα ύφεσης της νόσου, δηλαδή τα διαστήματα χωρίς συμπτώματα.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι, η φαρμακευτική θεραπεία της νόσου Crohn πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη λόγω του μεγάλου φάσματος των εκδηλώσεων της νόσου στον κάθε ασθενή. Η συντηρητική αντιμετώπιση της νόσου πρέπει πάντα να βασίζεται σε εξειδικευμένους γαστρεντερολόγους.

Όσον αφορά στη χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την τελευταία επιλογή στη νόσο Crohn, ωστόσο είναι αναγκαία σε εμφάνιση επιπλοκών από τη νόσο, κυρίως απόφραξη ή διάτρηση. Δυστυχώς, οι στατιστικές λένε ότι  ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, μέχρι και το 70%, θα χρειαστεί κάποια στιγμή, κάποια μορφή χειρουργικής επέμβασης. Το χειρουργείο ως θεραπεία για την νόσο του Crohn μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί, σε πρώιμα ιδίως στάδια της νόσου, καθώς οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες συνήθως θέτουν την πάθηση σε ύφεση για μακρό χρονικό διάστημα.

Συνοπτικά, οι ενδείξεις για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn, είναι:

 • Απόφραξη ή διάτρηση του εντέρου
 • Δημιουργία συριγγίων, δηλαδή πόρων επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του δέρματος ή κι άλλων οργάνων
 • Δημιουργία αποστήματος
 • Επιμονή των συμπτωμάτων της ασθένειας παρά τη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς όμως αισθητή επιδείνωση

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ασθενή να πάρει την απόφαση για τη χειρουργική θεραπεία την κατάλληλη στιγμή, υπό την καθοδήγηση του γαστρεντερολόγου και του εξειδικευμένου γενικού χειρουργού. Η χειρουργική θεραπεία σε εκείνη τη φάση αποτελεί το μοναδικό μέσο αποφυγής πολύ σοβαρότερων επιπλοκών και επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Η αναβολή της χειρουργικής επέμβασης, όταν τα συντηρητικά μέτρα ανεπαρκούν να ελέγξουν την πάθηση ή τις επιπλοκές της, αυξάνει σημαντικά τη νοσηρότητα της νόσου.

Με ποιον τρόπο διενεργείται συνήθως η χειρουργική αντιμετώπιση της Νόσου Crohn;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία αποτελεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την κατάλληλη επιλογή αντιμετώπισης της νόσου του Crohn, όταν η χειρουργική παρέμβαση είναι αναγκαία. Αποτελεί ιδανική επιλογή σε περιπτώσεις μικρών εκτομών όπως π.χ η ειλεοτυφλεκτομή για εντοπισμένη νόσο.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής θεραπείας της νόσου του Crohn

Ο λόγος που επιλέγεται η λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία στην αντιμετώπιση της νόσου, έγκειται στο ότι απαιτούνται λίγες τομές μερικών χιλιοστών στην κοιλιακή χώρα, ενώ η όλη διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής. Παρακάτω, ακολουθούν τα πιο βασικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η λαπαροσκοπική χειρουργική στην θεραπεία της νόσου Crohn:

– Μικρή διάρκεια νοσηλείας
– Ελάχιστη ιστική βλάβη
– Γρήγορη αποκατάσταση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες/ εργασία
– Ταχεία ανάρρωση
– Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
– Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος

 

 

 

contact-us contact-us
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !