ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δευ - Παρ: Κατόπιν Ραντεβού
Κλείστε ραντεβού
Image Alt

Γαστρική Παράκαμψη (Γαστρικό Bypass)

Γαστρική Παράκαμψη (Γαστρικό Bypass)

Τι είναι η Γαστρική Παράκαμψη (Γαστρικό Bypass);

Η γαστρική παράκαμψη (γαστρικό Bypass) είναι μία ασφαλής επέμβαση, μέσω της οποίας αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία. Στη συγκεκριμένη επέμβαση, ουσιαστικά, παρακάμπτεται ένα μεγάλο μέρος του στομάχου και ένα τμήμα του λεπτού εντέρου. Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές, δεν τοποθετείται κάποιο δαχτυλίδι στο στομάχι, ούτε αφαιρείται κάποιο τμήμα του και ως επακόλουθο δεν παρατηρούνται επιπλοκές. Η εγχείρηση γίνεται λαπαροσκοπικά και ως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται η άμεση απώλεια βάρους. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και δεν ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι ασθενείς για τη γαστρική παράκαμψη

Σε ένα γενικό πλαίσιο, σημαντικός παράγοντας για την συγκεκριμένη επέμβαση είναι ο Δ.Μ.Σ. (Δείκτης Μάζας Σώματος). Συγκεκριμένα, άτομα που έχουν Δ.Μ.Σ. πάνω από 40 Kg/m2 ή άτομα που έχουν συνδυαστικά Δ.Μ.Σ. πάνω από 35 kg/m2 και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ή υπέρταση ή κάποια άλλη παρόμοια ασθένεια, χαρακτηρίζονται κατάλληλοι για την επέμβαση.   

Τι απαιτεί ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Σε πρώτο στάδιο, και έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό, ο ασθενής πρέπει να πραγματοποιήσει πληθώρα κλινικών εξετάσεων. Αναλυτικότερα, πρέπει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις, γαστροσκόπηση,  ακτινογραφία και υπερηχογράφημα κοιλίας. Σε περίπτωση που ο αρμόδιος γιατρός το κρίνει απαραίτητο, πρέπει να διενεργηθεί triplex καρδιάς.

Ποια είναι η μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Σε ότι σχετίζεται με την αποκατάσταση μετά την επέμβαση, η νοσηλεία διαρκεί περίπου 2 – 4 μέρες, ανάλογα και με την πορεία του εκάστοτε ασθενή. Από την ημέρα του χειρουργείου ενθαρρύνεται η κινητοποίηση του ασθενούς. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπεται περίπου μετά την 10η μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ασθενής δεν νιώθει, μετεγχειρητικά, ιδιαίτερο πόνο διότι η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά.

Φυσικά, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται από τον αρμόδιο γιατρό και τον αρμόδιο διατροφολόγο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα για ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

Ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα;

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα είναι η μειωμένη απορρόφηση θερμίδων και μεταξύ άλλων, η μειωμένη όρεξη. Επίσης, βελτιώνεται ή μπορεί και πλήρως να ιαθεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και η αρτηριακή υπέρταση. Ένα σημαντικό συνεπακόλουθο είναι και η μείωση του δείκτη της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.

Σε ποσοστό, η απώλεια βάρους, μετά το πέρας της επέμβασης και σε διάστημα ενός χρόνου, είναι περίπου 70 – 80 % του περιττού βάρους του ασθενή. Καθοδική πορεία του βάρους παρατηρείται και στα επόμενα χρόνια, με μειούμενους, όμως, ρυθμούς. Τα επιθυμητά αποτελέσματα, για κάθε ασθενή, παρατηρούνται στον δεύτερο με τρίτο χρόνο, μετά την επέμβαση.

Η πιθανότητα επανάκτησης βάρους είναι πολύ μικρή και υφίσταται μόνο σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν είναι προσεκτικός με τις διατροφικές του συνήθειες και δεν ακολουθεί πιστά το διαιτολόγιο. Με την κατάλληλη, όμως, καθοδήγησή, θα επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα της απώλειας βάρους του ασθενή.

Διατροφή και Σωματική άσκηση μετά τη Γαστρική Παράκαμψη (Γαστρικό Bypass)

Ενδέχεται μετά το πέρας της επέμβασης, να μην απορροφούνται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Γι’ αυτό τον λόγο, απαραίτητο είναι η διατροφή να εμπλουτίζεται με πολυβιταμίνες που ενισχύουν και προστατεύουν τον οργανισμό.

Σε κάθε όμως περίπτωση, η διατροφή τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση περιλαμβάνει κυρίως υγρά, όπως για παράδειγμα νερό, σούπες, ζελέ. Τις επόμενες 2 βδομάδες η διατροφή μπορεί να εμπλουτιστεί με ορισμένα πολτοποιημένα τρόφιμα. Έπειτα, προστίθενται στην διατροφή στερεές τροφές, κατόπιν συνεννόησης πάντα με τον διατροφολόγο.

Η σωματική άσκηση θα πρέπει πλέον να γίνει μέρος της καθημερινότητας των ασθενών για ποικίλους λόγους. Εκτός από την ευεξία που προσφέρει στον κάθε ασθενή, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του και ενισχύει την καρδιά και τα οστά. Είναι καίριας σημασίας λοιπόν, η άθληση να αποτυπωθεί στο μυαλό του ασθενή ως ένα εργαλείο για μία καλύτερη και πιο ομαλή αποκατάσταση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι ανάγκες του κάθε ασθενή διαφέρουν και γι΄αυτό το λόγο απαιτείται σε κάθε περίπτωση εξατομικευμένο πλάνο μετεγχειρητικής πορείας. Επικοινωνήστε με τον γενικό χειρουργό, Βλάχο Νίκο για μία εξατομικευμένη διάγνωση και κατ’ επέκταση ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Ο γενικός χειρουργός Βλάχος Νίκος έχει αποκτήσει εξειδίκευση στους τομείς της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και της Χειρουργικής της Παχυσαρκίας.

contact-us contact-us
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !