ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δευ - Παρ: Κατόπιν Ραντεβού
Κλείστε ραντεβού
Image Alt

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΜΙΑ ΑΝΩΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ

Μία από τις πιο δαπανηρές νόσους του πεπτικού συστήματος είναι η χολολιθίαση (οι πέτρες στη χολή), μια πάθηση, που πλήττει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο, ηλικίας από 20 έως 75 ετών.
Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στους Δυτικούς πληθυσμούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ταλαιπωρεί περίπου στο 6% των ανδρών και στο 9% των γυναικών. Ενώ η πλειοψηφία των ασθενών με πέτρες στη χολή είναι ασυμπτωματικοί σε όλη τους τη ζωή, περίπου στο 15-25% αυτών θα εμφανιστούν συμπτώματα μέσα σε 10 έως 15 έτη παρακολούθησης, οπότε η κατάσταση αναφέρεται ως χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης).

ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΛΙΘΩΝ ΣΤΗ ΧΟΛΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

– Tο φύλο (οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο),
– Η ηλικία (πιο επιρρεπείς οι άνω των 60 ετών)
– Το οικογενειακό ιστορικό χολολιθίασης
– Η παχυσαρκία, αλλά και η απότομη απώλεια βάρους
– Ο διαβήτης
– Η εγκυμοσύνη
– Η υψηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη και η χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή
– Η λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά και όσα περιέχουν οιστρογόνα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗ;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας σάκκος σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το δεξιό λοβό του ήπατος (συκώτι).
Ο κύριος ρόλος της είναι να μαζεύει και να συμπυκνώνει ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι και βοηθά στην πέψη. Το υγρό αυτό (η χολή) περνάει μέσα από στενά σωληνάκια (χοληδόχος πόρος) και καταλήγει στο έντερο.
Η αφαίρεση της χολής δεν δημιουργεί μετέπειτα προβλήματα δυσπεψίας.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗΣ;

Το υπερηχογράφημα είναι ο πιο συχνός τρόπος με τον οποίο γίνεται διάγνωση της χολολιθίασης.
Σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και ακτινογραφίες.
Οι πέτρες στη χολή δεν εξαφανίζονται από μόνες τους. Τα συμπτώματα θα συνεχίζονται μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος.
Όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα μπορεί απλή παρακολούθηση να αρκεί. Όταν όμως υπάρχουν επεισόδια πόνου και ειδικά πάνω από μία φορά, τότε η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης επιβάλλεται. Παλιότερα ο μόνος τρόπος αφαίρεσης ήταν με μία μεγάλη τομή. Σήμερα, με τη λαπαροσκοπική τεχνική, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης γίνεται μέσα από 4 μικρές τρύπες (ports), από 1/2 ως 1 εκατοστό η καθεμιά.
Η απλή χολολιθίαση αφορά σε πέτρες στη χοληδόχο κύστη που σχετίζονται με κολικούς του οργάνου και απουσία επιπλοκών, όπως η οξεία χολοκυστίτιδα, η χολαγγειίτιδα, και η παγκρεατίτιδα λόγω χολόλιθων.
Σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορούν να υποβληθούν ασθενείς με συμπτωματική χολολιθίαση με, ή χωρίς, επιπλοκές, αλλά και ασθενείς με ασυμπτωματική χολολιθίαση.
«Αποτελεί για την πλειοψηφία των ασθενών την ιδανική θεραπευτική επιλογή, με σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, νοσοκομειακή περίθαλψη, και χρόνο ανάρρωσης.

Ειδικότερα, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή υπερτερεί σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση στα εξής:
• Μηδαμινή απώλεια αίματος
• Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα (μια τομή 1 εκ. και τρεις τομές 0,5 εκ.) και συνεπώς ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
• Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα και λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
• Μείωση της πιθανότητας για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων
• Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδος στην εργασία
• Μικρότερος χρόνος νοσηλείας και συνεπώς μικρότερο κόστος.
Η συγκεκριμένη μέθοδος, δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών σε βαριά κατάσταση όπως, καρδιοχειρουργημένους, υπέρβαρους ή ασθενείς που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τελευταία η λαπαροσκοπική αφαίρεση της χολής εκτελείται μέσω μόνο μιας μικρής οπής από τον ομφαλό (single port), χωρίς να απαιτούνται άλλες μικρές τομές, με άριστα αποτελέσματα.

contact-us contact-us
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !