ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δευ - Παρ: Κατόπιν Ραντεβού
Κλείστε ραντεβού
Image Alt

ΕΠΙΜΗΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ(ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΑΝΙΚΙ)

Η λαπαροσκοπική κάθετη γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy) ή «γαστρικό μανίκι» η πιο πρόσφατη λαπαροσκοπική επέμβαση παχυσαρκίας τελειοποιήθηκε από τον Dr Gagner στη Νέα Υόρκη το 2001 στη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα. Από τότε έχει κερδίσει πολλούς χειρουργούς παχυσαρκίας ανά τον κόσμο και έχει γίνει από τις πιο δημοφιλείς λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παχυσαρκίας. Ανήκει στις επεμβάσεις περιοριστικού τύπου και σκοπό έχει τη μείωση της χωρητικότητας του στομάχου. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση του θόλου και του μεγαλύτερου μέρους του σώματος του στομάχου, μετατρέποντας το στομάχι σε ένα στενό σωλήνα («μανίκι») χωρητικότητας 80-100 ml. Η αίσθηση κορεσμού επέρχεται με πολύ μικρότερες ποσότητες τροφής, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους. Στην απώλεια βάρους συμβάλει και η μείωση της παραγωγής Γκρελίνης μιας νευροορμόνης του πεπτικού που παράγεται στο θόλο του στομάχου και προκαλεί πείνα με αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης. Η επέμβαση διατηρεί άθικτη τη φυσιολογία του στομάχου με αποτέλεσμα να μη παρατηρούνται διαταραχές της απορρόφησης βιταμινών και ιχνοστοιχείων, επιπλέον, εξασφαλίζει τη φυσιολογική βατότητα της τροφής στο στομάχι, χωρίς τη δημιουργία στενώσεων, γι αυτό και δεν υπάρχουν επεισόδια εμέτων όπως σε άλλες περιοριστικές επεμβάσεις.

Χειρουργική Επέμβαση για την επιμήκη γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι)

Η χειρουργική επέμβαση για την επιμήκη γαστρεκτομή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, με την εκτέλεση 4-5 τομών περίπου 1 εκατοστού. Η επέμβαση διενεργείται με τη χρήση μικροκάμερας και ειδικών λεπτών εργαλείων.

Αποτελέσματα

Η αναμενόμενη απώλεια βάρους είναι 55-65% του πλεονάζοντος σε διάστημα ενός έτους, ενώ συνεχίζεται η απώλεια βάρους μέχρι τα δύο χρόνια, οπότε και επιτυγχάνεται ο στόχος του επιθυμητού βάρους το οποίο και σταθεροποιείται. Τα στατιστικά δεδομένα στα 3 και στα 5 χρόνια μετά την επέμβαση, όσον αφορά την απώλεια βάρους, είναι συγκρίσιμα με εκείνα της γαστρικής παράκαμψης. Ειδικές μελέτες δείχνουν το υψηλό αίσθημα ικανοποίησης των ασθενών (80-90%) μετά από sleeve γαστρεκτομή σε σύγκριση με άλλες περιοριστικού τύπου επεμβάσεις. Η επέμβαση είναι πιο κατάλληλη για ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεταξύ 40 και 50.Μπορεί ωστόσο να βοηθήσει και άτομα με πολύ σοβαρή παχυσαρκία(BMI >5O) είτε σαν αυτοτελή μέθοδο, είτε στα πλαίσια μίας πολυσταδιακής χειρουργικής αντιμετώπισης ( πρώτο στάδιο: sleeve και δεύτερο στάδιο: χολοπαγκρεατική παράκαμψη ), μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπλοκές.

Πλεονεκτήματα

– Μειώνει μόνιμα την όρεξη

– Προκαλεί φυσιολογικό αίσθημα κορεσμού χωρίς αποφρακτικά φαινόμενα και εμέτους

– Δεν εμφυτεύονται ξένα σώματα ( δακτύλιος, πλέγματα ) και δεν υπάρχουν απώτερες επιπλοκές

– Δεν απαιτεί ειδικούς διατροφικούς κανόνες

– Δεν προκαλεί δυσαπορρόφηση βιταμινών και σιδήρου

– Δεν απαιτεί συνεχή ιατρική παρακολούθηση

– Μειώνει τη γαστρική οξύτητα (μπορεί να γίνει και σε όσους πάσχουν από έλκος)

– Έχει καλύτερη ποιότητα ζωής

Επιπλοκές

Η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι μικρή < 1-4%. Αυτές μπορεί να είναι η διαφυγή από το κολόβωμα του στομάχου, η στένωση του κολοβώματος του στομάχου, η αιμορραγία και η εμφάνιση “de novo” γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε ένα ποσοστό ασθενών.

Διατροφή

Σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του ασθενούς που υποβάλλεται σε μία επέμβαση όπως το γαστρικό μανίκι, διαδραματίζει η διατροφή.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες, ο ασθενής πρέπει να καταναλώνει υγρές τροφές, ώστε να μην επιβαρύνει το νέο, μικρότερο στομάχι. Από την 3η μέχρι την 6η εβδομάδα, μπορεί να ξεκινήσει την κατανάλωση μαλακών τροφών όπως ο πουρές ή τα λιωμένα λαχανικά. Μετά το πέρας της 6ης εβδομάδας, ο ασθενής μπορεί πλέον να επιστρέψει στην κατανάλωση 3-5 μικρών γευμάτων στέρεας τροφής ημερησίως.

Συχνά και μικρά γεύματα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό γλυκών και αλκοόλ και την υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας, μειώνουν τον κίνδυνο επανάκτησης βάρους.

contact-us contact-us
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !