ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δευ - Παρ: Κατόπιν Ραντεβού
Κλείστε ραντεβού
Image Alt

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΗΛΗ;

Η κήλη είναι μια διόγκωση που προβάλλει κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος και οφείλεται στην είσοδο περιεχομένου της κοιλίας (π.χ. λίπος ή τμήμα εντέρου) μέσω ενός χάσματος που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο του τοιχώματος.

Αιτιολογία

H κήλη μπορεί να οφείλεται σε βαριά χειρωνακτική εργασία, καθώς και σε βάρη που μπορεί να σηκώνει κάποιος στη δουλειά ή στο σπίτι. Οποιαδήποτε κατάσταση η οποία αυξάνει την πίεση εντός της κοιλίας, όπως ο έντονος βήχας (ιδίως στους καπνιστές), η δυσκοιλιότητα, η υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες και η εγκυμοσύνη στις γυναίκες, σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κήλης. Συχνά ωστόσο, η εμφάνιση κήλης έχει σχέση και με τη σωματική κατασκευή του κάθε ατόμου, η οποία μπορεί να ευνοεί τη δημιουργία της, ακόμη και χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες.

Η κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κήλης ποικίλουν και περιλαμβάνουν κυρίως ενόχληση, πόνο και τοπική διόγκωση. Αρχικά, το περιεχόμενο της κήλης μπορεί και επιστρέφει πίσω στην κοιλία (ανατάξιμη κήλη). Σε περίπτωση όμως που μπλοκαριστεί και δεν μπορεί να αναταχθεί, προκαλείται μια επιπλοκή των κηλών που ονομάζεται περίσφιξη. Η επιπλοκή αυτή θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του οργάνου που υπάρχει εντός της κήλης, γεγονός που μπορεί να αποβεί καταστροφικό (π.χ. νέκρωση εντέρου). Πρέπει να σημειωθεί πως μια κήλη με λίγα συμπτώματα δεν είναι πιο ακίνδυνη από μια κήλη με έντονα συμπτώματα. Επίσης, μια μικρή σε μέγεθος κήλη είναι πιο πιθανό να εμφανίσει περίσφιξη σε σχέση με μια μεγαλύτερη. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε κήλη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά (δεν πρέπει να τηρείται στάση αναμονής).

Αντιμετώπιση

Η κήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται, από τη στιγμή που θα διαγνωστεί. Η αντιμετώπιση είναι η χειρουργική επέμβαση, αφού δεν υπάρχει φαρμακευτικός ή άλλος τρόπος. H επέμβαση δεν έχει σκοπό να αφαιρεθεί η κήλη, αλλά να αναταχθεί, να επιστρέψει δηλαδή στη θέση του το όργανο που προβάλλει.

contact-us contact-us
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !