ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δευ - Παρ: Κατόπιν Ραντεβού
Κλείστε ραντεβού
Image Alt

ΓΑΣΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ-ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι η κατάσταση στην οποία υπάρχει παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, λόγω ανεπάρκειας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός που δεν επιτρέπει στα υγρά και στις τροφές του στομάχου να παλινδρομούν στον οισοφάγο μετά το φαγητό.
Η ΓΟΠ οφείλεται κυρίως στο σύγχρονο τρόπο διαβίωσης και τις διατροφικές συνήθειες (αλκοόλ, καφές, πικάντικα φαγητά, κάπνισμα κ.α.). Επίσης η ύπαρξη διαφραγματοκήλης(εικ), η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και καθημερινές συνήθειες ευνοούν την παλινδρόμηση.
Εκδηλώνεται κλινικά με καυστικό πόνο πίσω από το στέρνο, με όξυνες ερυγές , επιγαστρικό αίσθημα βάρους και δυσπεψία. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την κατάκλιση και συχνά εμφανίζονται μετά από πλούσιο γεύμα. Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει είναι η οισοφαγίτιδα, που προκαλείται από το χρόνιο χημικό ερεθισμό του οισοφάγου από τη παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος, καθώς και οι επιπλοκές της οισοφαγίτιδας όπως έλκη, αιμορραγία και καλοήθης στενώσεις του οισοφάγου. Η πιο σοβαρή όμως επιπλοκή είναι η εξέλιξη της οισοφαγίτιδας σε οισοφάγο Barret , η οποία είναι μια σοβαρή δυσπλασία του βλεννογόνου που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με γαστροσκόπηση και βιοψίες του οισοφάγου.
Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική με αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και φαρμακευτική αγωγή που έχει σαν στόχο τη μείωση της γαστρικής έκκρισης και οξύτητας. Το χρονικό διάστημα της αγωγής κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της οισοφαγίτιδας. Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει κρίνεται αναγκαία η χειρουργική θεραπεία, και κυρίως όταν υπάρχει διαφραγματοκήλη.

Ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

– Αποτυχία της συντηρητικής αγωγής . – Υποτροπή της ΓΟΠ μετά από μείωση της φαρμακευτικής αγωγής.
– Μεγάλος βαθμός οισοφαγίτιδας.
– Επιπλοκές της οισοφαγίτιδας όπως εξέλκωση, στένωση, οισοφάγος Barret ή επιπλοκές από το αναπνευστικό. – Μεγάλη ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη.

Η χειρουργική θεραπεία σκοπό έχει την επιδιόρθωση της λειτουργικής ανεπάρκειας του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η πιο κλασσική χειρουργική επέμβαση είναι η θολοπλαστική Nissen με την οποία διορθώνεται η διαφραγματοκήλη και στη συνέχεια δημιουργείται ένας βαλβιδικός μηχανισμός μεταξύ στομάχου και οισοφάγου, τυλίγοντας το πάνω μέρος του στομάχου γύρω από τον οισοφάγο. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και διαρκεί μία ώρα περίπου. Ο ασθενής περπατά σε 3-4 ώρες και εξέρχεται από το Νοσοκομείο την επομένη χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. Τις περισσότερες φορές επιστρέφει στην εργασία του σε 3-4 ημέρες χωρίς να χρειάζεται φάρμακα ή να ακολουθεί κάποια δίαιτα. .

contact-us contact-us
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !