ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δευ - Παρ: Κατόπιν Ραντεβού
Κλείστε ραντεβού
Image Alt

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

Οι αιμορροΐδες είναι μια από τις πιο γνωστές νόσους από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην Παλαιά Διαθήκη οι Φιλισταίοι τιμωρήθηκαν από το Θεό με aphelin ή techorim που σημαίνει αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες είναι παθολογικές διευρύνσεις των εσωτερικών φλεβών του πρωκτού. Υπολογίζεται ότι το 50% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 50 ετών πάσχει από αιμορροΐδες.
Οι αιτίες που προκαλούν αιμορροϊδοπάθεια είναι πολλές. Η δυσκοιλιότητα, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή είναι οι πιο συχνές. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός στις γυναίκες ευθύνονται επίσης για την αιμορροϊδοπάθεια καθώς και η παχυσαρκία λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακή πίεσης ευνοεί την ανάπτυξη αιμορροΐδων. Οι αιμορροΐδες διαιρούνται σε 4 βαθμούς:

1ος βαθμός: Οι αιμορροΐδες διατηρούνται στη φυσιολογική τους θέση και προκαλούν μόνο μικρή αιμορραγία.
2ος βαθμός: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται αυτομάτως μετά την κένωση.
3ος βαθμός: Οι αιμορροΐδες βρίσκονται μόνιμα σε πρόπτωση, εκτός του πρωκτικού σωλήνα, αλλά ανατάσσονται πιέζοντας τες με τα δάκτυλα.
4ος βαθμός: ΟΙ αιμορροΐδες είναι μόνιμα εκτός του πρωκτικού σωλήνα και δεν μπορούν να αναταχθούν.

Οι μικρές αιμορροΐδες συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα ή μπορεί να προκαλούν μικρή απώλεια αίματος μετά την κένωση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες, προβάλλουν κατά την κένωση ή και μόνιμα και προκαλούν συμπτώματα όπως επεισόδια αιμορραγίας, συνήθως κατά την κένωση, κνησμό, εκροή υγρού και πόνο.

 

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το βαθμό της αιμορροϊδαπάθειας και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει τοπική φαρμακευτική αγωγή (αλοιφές, υπόθετα, χλιαρά εδρόλουτρα), ρύθμιση της δυσκοιλιότητας με δίαιτα ή φάρμακα.
Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τις ήπιες επεμβατικές τεχνικές και τις χειρουργικές τεχνικές.

 

Ήπιες επεμβατικές τεχνικές

Σκληροθεραπεία: Είναι η έκχυση σκληρυντικών ουσιών που θρομβώνει και νεκρώνει τις αιμορροΐδες.
Απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους: Είναι η πιο διαδεδομένη συντηρητική μέθοδος θεραπείας των αιμορροΐδων πρώτου και δευτέρου βαθμού. Με αυτή τη μέθοδο απολινώνεται ο αιμορροϊδικός όζος, ο οποίος νεκρώνεται και αποπίπτει σε διάστημα λίγων ημερών.
Κρυοθεραπεία: Δεν χρησιμοποιείται πια λόγω των πολλών μειονεκτημάτων της (επώδυνη, δύσοσμες εκκρίσεις του τραύματος, μακρά επούλωση, μεγάλο κόστος των μηχανημάτων.
Η υπέρυθρη φωτοπηξία: Έχει καλά αποτελέσματα σε πρώτου και δεύτερου βαθμού αιμορροΐδες αλλά χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και δεν πλεονεκτεί της απολίνωσης με ελαστικούς δακτυλίους.

 

Τεχνική Hall – Rar

Διαστολή: Συνίσταται στη διαστολή του πρωκτικού σωλήνα. Η μέθοδος αυτή αν και προσφέρει άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, δεν έχει γίνει αποδεκτή από την πλειονότητα των χειρουργών γιατί μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη ζημιά στο σφιγκτήρα.
Πλάγια έσω σφιγκτηροτομή: Μπορεί να εφαρμοστεί σε αιμορροϊδοπάθεια 2ου και 3ου βαθμού. Συγκρινόμενη με τους ελαστικούς δακτυλίους δεν υπερέχει, γι΄αυτό δεν έχει βρει ευρεία εφαρμογή.
Χειρουργική αιμορροϊδεκτομή: Είναι η περισσότερο αποτελεσματική και ριζική επέμβαση για αιμορροΐδες 4ου βαθμού και για την κρίση των αιμορροΐδων. Η επέμβαση γίνεται με γενική ή περιοχική αναισθησία με τη βοήθεια ηλεκτροδιαθερμίας ή Laser.
Ενδοσκοπική αιμορροϊδεκτομή Longo: Είναι η λιγότερη τραυματική μέθοδος. Συνίσταται στην εσωτερική συρραφή και αφαίρεση τμήματος του βλεννογόνου του ορθού που γίνεται με ειδικό συρραπτικό μηχάνημα και αποσκοπεί στην απαγγείωση των αιμορροϊδικών όζων.

 

Τα τελευταία χρόνια η πληρέστερη κατανόηση της αιτιοπαθογένειας της νόσου από τους σύγχρονους χειρουργούς καθώς και η έντονη ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπερήχων προσέφεραν τη βάση για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής μεθόδου την καθοδηγούμενη με υπερήχους απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών (τεχνική HALRAR). Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπέρηχου Doppler. Οι εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων και έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος. Oι αιμορροΐδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται. Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού με νυστέρι ή άλλο εργαλείο κοπής. Ο μέσος χρόνος της επέμβασης είναι 30-40 λεπτά. Ο πόνος είναι απειροελάχιστος έως ανύπαρκτος. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές ασχολίες του την επόμενη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε Αμερική και Ευρώπη και έχει ανακουφίσει χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς.

contact-us contact-us
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !